Storken

Storken lander

For å skape blest om Freias produkter de første årene, ble det arrangert en rekke konkurranser. En av dem fant sted i 1907, og oppgaven var å dekorere en kakaoboks. Vinneren ble Oscar Carl Augen Kristoffersen, en 26 år gammel retusjør som drømte om å bli kunstmaler. Hans bidrag var en sittende Marabou-stork som vi i dag kjenner som varemerket til både Freia i Norge og Marabou i Sverige.

Hva skjedde med kunstneren?

Med sitt maleri av Marabou-storken, vant Oscar Carl Augen Kristoffersen et stipend på 400 kroner. Dette var mye penger på tidlig 1900-tallet. Så mye penger at Kristoffersen investerte i en studiereise til Italia. Første etappe av reisen gikk med på dampskipet ”Bekkelaget” ut av Kristianiafjorden 23. juli 1908. Et stykke ute i fjorden forliste skipet, og Oscar Carl Augen Kristoffersen var blant de omkomne. Selv om han ikke etterlot seg noen omfattende kunstnerisk produksjon, ble han opphavet til Norges og Sveriges mest kjente varemerker.

”Freiabutikken” flyttet inn på det nybygde Grand Hotel i 1913. Arkitekten bak hotellet, Ole Sverre, designet det elegante interiøret i butikken.

Freia og sjokoladebutikken

Året 1899 åpnet Freia eget utsalg på selveste Karl Johans gate i Oslo. Årsleien var på hele 6.000 kroner og var byens høyeste. Det påkostede interiøret ga fabrikken en aura av europeisk eksklusivitet. Dette førte til at borgerskapet strømmet til butikken for å se og bli sett, smake og kjøpe. Det ble med andre ord sosialt akseptert å spise norsk sjokolade!

Visste du at?

  • I 1913 var store deler av befolkningen i ferd med å få smaken på norsk sjokolade. Norske produsenter dominerte markedet og hele 50% av all sjokolade som ble spist her til lands, kom fra Freia.
  • ”Freiabutikken” flyttet inn på det nybygde Grand Hotel i 1913. Arkitekten bak hotellet, Ole Sverre, designet det elegante interiøret i butikken. Stilen han brukte, var den tidsriktige Louis Seize-stilen og byens beste håndverkere utførte arbeidet.
  • Skapdørene i Freiabutikken hadde intarsia som viste fabrikken og utviklingen i sjokoladeindustrien, hyllene var fylt med spesiallagede sjokoladepakninger og tre enorme prismekroner lyste opp butikken.
  • Butikken hadde kun ett utstillingsvindu, men dette gikk det til gjengjeld gjetord om langt utenfor Oslo by – spesielt juleutstillingen. Folk valfartet til Karl Johan for å se de eventyrlige dekorasjonene. Et år var det så mye trengsel foran butikken at politiet måtte tilkalles for å sperre av gaten.
  • I 1950 var det ekstra lang kø utenfor Freiabutikken. Da ble nemlig sjokoladerasjoneringen opphevet.
  • I 1960 byttet Freia plass med Grand parfymeri og butikken fikk samtidig et lyst, luftig og moderne interiør.
  • I februar 2010 gjenåpnet butikken etter omfattende oppgradering. På skiltet står det ”Freia Sjokoladebutikk”.
Freiabutikken