ofte stilte spørsmål

GENERELT

 • Hvem er Mondelēz International?

  Mondelēz International, har som oppdrag å «Empower people to snack right» i over 150 land ved å tilby: rett snacks, til rett øyeblikk, produsert på rett måte. Med en omsetning i 2020 på cirka 27 milliarder dollar leder MDLZ framtiden innenfor snacking med ikoniske globale varemerker som Oreo, belVita, LU, Cadbury, Milka og Toblerone sjokolade; Trident tyggegummi og Philadelphia. I Norge er Mondelēz representert med en produktportefølje med velkjente varemerker som Freia Melkesjokolade, Kvikk Lunsj, Twist, Kong Haakon, Daim, V6, Stimorol, Philadelphia, Regia, O´boy, Oreo og Ritz. Mondelēz International er et stolt medlem av Standard and Poor's 500, NASDAQ 100 og Dow Jones Sustainability Index.

  Besøk oss gjerne på: https://www.mondelezinternational.com

 • Hvilke allergener finnes i produktene deres?

  Vi oppfordrer alle våre kunder med allergier til å lese innholdsfortegnelsen nøye, for å undersøke om produktene kan inneholde allergener.
  Vi gjør vårt ytterste for å merke produktene våre på en god måte, men er du usikker kan du også ta kontakt med vår forbrukerservice på tlf: 21 53 08 57. Åpningstider: Man-fre: 09.00 - 18.00. Lør-søn: stengt.

  Du kan også bruke vårt kontaktskjema, som du finner her

 • Kan vi besøke Freia?

  Vil du komme på besøk?
  Velkommen til en reise i sjokoladens verden!
  Freialand er vårt opplevelsessenter, hvor du kan lære om vår historie, se hvordan sjokolade produseres, støpe din egen sjokolade og få en omvisning i Freiasalen med 12 fantastiske Munch-malerier og den vakre parken vår.
  Vi er åpne for grupper, og har flere forskjellige opplegg tilrettelagt for skoleklasser, vennegjenger, bedrifter og bursdager.

  Besøk Freialand for mer informasjon:
  https://www.freia.no/opplev-freia

Bærekraft

 • Hvorfor bruker dere palmeolje i noen av produktene deres?

  De fleste av våre produkter, som for eksempel Freia Melkesjokolade og Kvikk Lunsj, inneholder ikke palmeolje. I de produkter vi bruker palmeolje, bruker vi kun RSPO-sertifisert (Roundtable for Sustainable Palm Oil).

  Palmeolje er effektivt å dyrke, krever lite landareal og forlenger produktenes levetid og på den måten reduseres matsvinn.

  Vi vet at det stilles spørsmål rundt dyrkingen av palmeolje. Vi mener, i likhet med organisasjoner som WWF, at boikott ikke er løsningen. Vi ønsker å være del av en bærekraftig løsning - sammen med resten av næringskjeden.

  Vi bruker innflytelsen vår for å drive frem endringer i sektoren som helhet, som f.eks. gjennom vår Palm Oil Action Plan hvor vi passer på at palmeoljen vi benytter i sjokoladen vår produseres på en ansvarlig og bærekraftig måte.

  Vi stiller klare forventninger til leverandørene våre og deres underleverandører. Dette inkluderer tiltak som at produksjonen skal skje på lovlig land, ikke føre til avskoging eller tap av torvland og respektere menneskerettighetene.

  Les gjerne mer om arbeidet vårt her: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Palm-Oil

 • Palmeolje medfører avskoging og ødelegger regnskogen - kan dere ikke slutte med det?

  I flere år har vi jobbet aktivt med våre globale leverandører for å sikre at palmeoljen vi bruker i produktene våre er bærekraftig og sporbar. I produktene vi har palmeolje, bruker vi bare RSPO-sertifisert palmeolje (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Vi krever at leverandørene våre sporer all oljen de selger til oss, og vi setter klare forventninger til leverandørene og deres underleverandører i vår Palm Oil Action Plan. Dette betyr blant annet at vi ikke aksepterer palmeoljeproduksjon som fører til avskoging. Vi krever at leverandørene tar fullt ansvar for at avskoging ikke skjer, at de overvåker dette nøye på alle plantasjer gjennom sporbarhet til plantasjer og satellittovervåking, og identifiseres på Global Forest Watch.

  Les gjerne mer om arbeidet vårt her: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Palm-Oil

 • Hvordan bruker dere forbrukermakten deres for å bedre forholdene rundt palmeolje?

  Vi i Freia vet det er utfordringer knyttet til bruk av palmeolje, derfor har vi i flere år jobbet aktivt med leverandørene våre for å sikre at palmeoljen vi bruker blir anskaffet på en bærekraftig måte. Anbefalingen fra blant annet WWF og andre organisasjoner er at vi bør bruker innkjøpsmakten vår for å sikre at all palmeoljeproduksjon er bærekraftig. Derfor bruker vi vår innflytelse for å drive endring i hele sektoren for å sikre at industrien blir mer ansvarlig, og i de produktene vi har palmeolje, bruker vi bare RSPO-sertifisert palmeolje (Roundtable on Sustainable Palm Oil).

  Vi har en egen handlingsplan for palmeolje hvor en viktig del av endringsarbeidet er å sette klare krav og forventninger til våre leverandører og deres forsyningskjeder. Dette inkluderer tiltak som er basert på prinsippene om at produksjonen skal foregå på lovlig land, ikke føre til ødeleggelse av skog eller tap av torvmark og respektere menneskerettighetene. Vi utfordrer leverandørene våre til å transformere palmeoljeproduksjonen i sin helhet, ikke bare den delen de leverer til oss.

  Les gjerne mer om arbeidet vårt her: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Palm-Oil

 • Hvordan sikrer dere at kakaoen dere bruker er bærekraftig?

  Vi elsker sjokolade og det er viktig for oss å produsere sjokolade på riktig måte; både slik at den smaker godt og produseres på en ansvarlig måte. Gjennom vårt Cocoa Life-program skaper vi reelle endringer og bedre muligheter for samfunn og mennesker som dyrker kakaoen vår, for å sikre bærekraftig kakaodyrking. Gjennom Cocoa Life investerer vi 400 millioner dollar i seks land, over ti år, for å utvikle kakaodyrking. Som et resultat vil 200 000 bønder, inkludert familiene deres, som til sammen utgjør en million mennesker som er avhengige av kakao, få et bedre liv.

  Med Cocoa Life fokuserer vi på 3 hovedområder for å skape gode grunnleggende forhold for en bærekraftig produksjon av kakao: Vi jobber sammen med kakaobønder for å sikre at kakaodyrking blir et stabilt og attraktivt levebrød. Vi hjelper kakaobønder forbedre produktiviteten så inntekten deres fra kakao øker. Sammen med kakaobønder og deres lokalsamfunn jobber vi med å beskytte og gjenopprette land og skog der kakaoen vår vokser.

  Cocoa Life-programmet eksisterer i følgende land: Elfenbenskysten, Ghana, Indonesia, Brasil, Den Dominikanske Republikk og India.

  For mer informasjon om Cocoa Life: https://www.cocoalife.org/

 • Hvordan sikrer dere at produksjonen deres er bærekraftig?

  I fabrikken vår på Rodeløkka forplikter vi oss til å reduserer bruk av energi, vann, avfall og utslipp. Vi har en viktig rolle å spille i å bekjempe klimaendringene og har økt fokuset på måter å kontinuerlig redusere CO2-utslipp fra produksjonen vår. Vi benytter globalt en vitenskapelig tilnærming (Science Based Targeting: https://www.mondelezinternational.com/News/Using-science-based-targets-to-reduce-emissions) for å redusere absolutte CO2-utslipp fra produksjonen vår. I 2020 nådde vi globalt en reduksjon på 15 prosent CO2 utslipp siden 2013.

  Du kan lese mer om vårt arbeid her: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/Environmental-Impact