FREIA OG SJOKOLADEBUTIKKEN

I 1899 åpnet Freia sitt eget sjokoladeutsalg på selveste Karl Johans gate i Oslo. Årsleien på hele 6.000 kroner var byens høyeste. I 1913 flyttet butikken inn på nybygde Grand Hotel, arkitekten bak hotellet, Ole Sverre, designet det elegante interiøret som skulle bli butikkens varemerke. Det påkostede interiøret ga butikken en aura av europeisk eksklusivitet, og borgerskapet strømmet til butikken for å se og bli sett, smake og kjøpe. Det ble med andre ord sosialt akseptert å spise norsk sjokolade!

VISSTE DU AT...


I 1913 var store deler av befolkningen i ferd med å få smaken på norsk sjokolade. Norske produsenter dominerte markedet og hele 50% av all sjokoladen som ble spist her til lands, kom fra Freia.


Skapdørene i Freiabutikken hadde et intarsia som viste fabrikken og utviklingen i sjokoladeindustrien. Intarsia er en form for kunsthåndverk der man limer sammen og skjærer i tynne plater finér, for å skape et mønster i et møbel.


I 1950 var det ekstra lang kø utenfor Freiabutikken, da ble nemlig sjokoladerasjoneringen opphevet.


I 1960 byttet Freia plass med Grand parfymeri. På samme tid fikk butikken et lyst, luftig og moderne interiør.


I februar 2010 gjenåpnet butikken etter omfattende oppgradering. På skiltet står det ”Freia Sjokoladebutikk”.


20 prosent av all twisten som blir solgt i løsvekt i Freiabutikken er banantwist.


Tivoliversjonen av Melkesjokolade, Firkløver og Kvikk Lunsj 2 kg selges eksklusivt hos Freiabutikken.

NYE MODERNE LOKALER

I 1913 flyttet butikken inn i nybygde Grand Hotel. Arkitekten bak hotellet, Ole Sverre, designet det elegante interiøret i tidsriktig Louis Seize-stil, som skulle bli butikkens varemerke. Tre enorme prismekroner lyste opp butikken og hyllene var fylt med spesiallagde sjokoladepakninger.

FANTASTISKE UTSTILLINGER

For de som ikke hadde råd til å gå inn, hadde butikken et fantastisk utstillingsvindu det gikk rykter om langt utenfor Oslo by. Folk reiste langveisfra til Karl Johan for å se de eventyrlige dekorasjonene, særlig var juleutstillingen populær. Ett år var det faktisk så mye trengsel foran butikken at politiet måtte tilkalles for å sperre av gaten.


OVER 100 ÅR ETTER


Fortsatt får vindusutstillingene i Freiabutikken folk til å stoppe opp i en ellers travel gate, og mange tar turen innom for å kjøpe Non Stop, Twist og konfekt i løsvekt. Det er heller ingen hemmelighet at det er nettopp her du på vinterstid får landets aller beste varme sjokolade.

BUTIKKEN PÅ KARL JOHAN

Freiabutikken er et yndet stoppested for sjokoladeelskere, så hvorfor ikke ta turen innom neste gang du er i Oslo sentrum?


ADRESSE:


Karl Johans gate 31


TELEFON:


+47-458 309 59


ÅPNINGSTIDER:


Mandag – Fredag:10.00 – 18.00
Lørdag:10.00 – 16.00
Søndag:Stengt

KONTAKT FREIA

  • Har du spørsmål om våre produkter?
  • Besøk gjerne vår spørsmål og svar-side, kontakt oss via kontakt-skjema eller ring oss på nr 21530857  • Man – Fre: 09.00 – 18.00
  • Lør – Søn: Stengt
Mondelez

©2024 - Mondelez Norge AS - Med enerett


  • Sentralbord: 22 04 40 22

  • Besøksadresse:
  • Johan Throne Holsts Plass 1

  • P.b. 6658 Rodeløkka,
  • NO–0502 Oslo, Norge
org.nr: NO 957 720 323