Freia Selskaps Sjokolade
Freias eldste sjokolade har vært med oss siden 1895 – både på fest, som ”sund nærende og velsmakende drikk”, og på krevende polarekspedisjoner.
Norsk spisesjokolade for eliten
Da Johan Throne Holst overtok Freia i 1892, var sjokolade en luksusvare som først og fremst var for den velstående eliten. Sjokolade var noe man spiste i finere selskap, og importert sjokolade hadde høy status. Da Freia Selskabs Chocolade kom på markedet i 1895, ble den solgt inn som et eksklusivt og lekkert produkt for eliten. Sjokoladen lovet at den var ”fullt på høide med utenlandsk”.
BRA FOR FOLK FLEST
Fra rundt 1910 fikk flere råd til å kjøpe sjokolade, og Selskaps Sjokoladen var ikke lenger en luksusvare. Populariteten økte, selv under første verdenskrig. Mens mange andre fabrikker måtte stenge hadde Throne Holst forutsett hva som var i gjære, og sikret seg et stort lager av kakaobønner. Dette gjorde at folk oppfattet Selskaps Sjokoladen som et produkt med høy næringsverdi i en tid med stor matvaremangel.
I 1922 bygget Freia en egen fabrikk i Teglverksgata 12, som var spesialtilpasset produksjonen av Selskaps Sjokolade. Dette var nødvendig for å produsere nok til å møte den økte etterspørselen.
Fortsatt med Å festenDen dag i dag er Selskaps Sjokoladen Norges mest solgte kokesjokolade. Den er tilbake der den startet, i selskapene, som ingrediens i desserten eller saftige sjokoladekaker.