Kringle
INGREDIENSER
- 75 gr romtemperert smør
- 3 dl melk
- 25 gr fersk gjær
- 600 gr hvetemel
- 75 gr sukker
- 1.5 salt
- 0.5 ts kardemomme
- 1 ss egg til pensling
- 15 gr smør
- 1 ts kanel
- 1 pk Freia Non Stop strøssel eller Freia Smelt Melkesjokolade
FREMGANGSMÅTE
I kjøkkenmaskin: Varm opp 2 dl av melken til ca. 37 °C og rør ut den ferske gjæren i melken. Ha resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret og resten av melken. Kjør deigen sakte i kjøkkenmaskin i 3 minutter. Øk tempoet litt, og tilsett melken. Kjør deigen på denne måten i 5 minutter til den er blitt glatt og smidig. Sett så ned tempoet på kjøkkenmaskinen og tilsett litt og litt smør.
For hånd: Smelt smøret og avkjøl noe. Varm opp melken til ca. 37 °C. Rør ut den ferske gjæren i melken. Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle og bland inn melk, gjær og smør. Elt deigen godt i ca. 10 minutter. Sett deigen til heving på et lunt sted med klede over. Hev til dobbel størrelse i 30-40 minutter.
Kjevle ut gjærdeigen til rektangel, ca 1 ½ cm tykk. Smør på smør, strø på kanel og Non Stop Strøssel eller Melkelinser. Rull leiven sammen til en pølse og legg den på en stekeplate dekket med bakepapir (om man lager to kringler - legg dem på hver sin stekeplate). Form den som en kringle eller som en ring. Klipp så opp kransen på sidene med saks med ca. 3 cm mellomrom og bøy forsiktig litt til annenhver side. Sett kringlen med et klede over til heving på et lunt sted. Hev til dobbel størrelse i 30-40 minutter. Pensle med egg. Stek kringlen i nedre del av ovnen på 175 °C i ca. 30 minutter.