prisvinnende reklame
I løpet av 60-årene økte produksjonsvolumet hos Freia fra 8.000 tonn til nesten 14.000 tonn. En av grunnene til dette, var at Freia brukte mye tid og penger på å markedsføre produktene sine. Freia arrangerte konkurranser som engasjerte forbrukerne, lagde reklameplakater og produserte filmer for å gjøre produktene sine synlige. I 1967 reklamerte selveste Wenche Myhre for Freia. Det samme året vant en reklamefilm for Malkyl sølv i Reklamefilmfestivalen i Cannes. Dette var den aller første internasjonale utmerkelsen til en norsk reklamefilm.
freia dekorerer byene
I 1890-årene, lenge før de første reklamebyråene så dagens lys, var det bedriftene selv som måtte være kreative og komme opp med ideer til hvordan de skulle markedsføre seg.
På slutten av 1800-tallet ble det reist veldig mange nybygg, noe som medførte at byene ble fulle av grå og triste husgavler. Freia fikk ideen om å bruke denne ubrukte plassen til å reklamere for sjokolade. Veggene ble malt i fristende, flotte farger og fremsto som rene kunstverk.
Helt fram til 2. verdenskrig var det vanlig å bruke husgavler som reklameplakater. Etter krigen har dessverre de fleste av disse dekorerte veggene forsvunnet, men Freia har valgt og videreføre tradisjonen.
Den originale ”Freiaveggen” på Alexander Kiellands plass ble malt av Arild Sæter. Det tok fire måneder å overføre motivet til den 260 kvadratmeter store veggfasaden, og det gikk med over 300 liter maling. For at veggen skulle tåle vær og vind, ble det brukt spesialfarger. Kunstverket stod ferdig høsten 1997.
Da husgavlen på Alexander Kiellands plass ble dekket av et nybygg, kom en ny veggreklame for Freia Melkesjokolade opp på Schous Plass i Oslo. Dette var et samarbeid mellom Kunsthøgskolen i Oslo og Mondelēz International.
Det nye veggmaleriet, som dekker 130 kvadratmeter, viser kyr i urban utfoldelse og står i dag som et symbol på hvordan reklame kan være et miljøskapende og dekorativt innslag i bybildet.
reklamen flyr høyt
Også fly ble tatt i bruk for å skape blest om Freia. PR-effekten av den første flyturen over Kristiania i 1914 ble langt større enn forventet da flyet som reklamerte for Meda melkesjokolade dessverre måtte krasjlande i Frognerkilen.
I 1920 fløy Freia-flyet langs kysten av Oslo til Trondheim og drysset 2-3 millioner flygeblader med Freia-reklame over by og bygd. Dette vakte stor oppsikt, og det første i sitt slag distansemessig.
I 1922 samarbeidet Oslo Journalistklubb og Freia om å spre 100 blomsterbuketter over Oslo by. De ti første som fant en bukett kunne ta den med til Freia-butikken på Karl Johan og få sjokolade for hele 50 kroner.
Den første flyvende lysreklamen over Oslo by, var å se på himmelen en oktoberkveld i 1923. Flyet, som var opplyst av 2000 glødelamper i rødt og hvitt, fikk ”Freia-Media” til å lyse høyt oppe blant stjernene.